פרופ' נועם מזרחי

נועם
פרופ'
נועם
מזרחי
מקרא
בניין מנדל, חדר 249

 

פרופ' נועם מזרחי הוא חבר החוג למקרא באוניברסיטה העברית וחוקר הספרות העברית העתיקה, כולל ספרות המקרא ומגילות מדבר יהודה. הוא השלים את שלושת תאריו באוניברסיטה העברית והיה פוסט-דוקטורנט באוניברסיטת הרווארד (ארה"ב) באוניברסיטת גטינגן (גרמניה). בשנת תשע"ב זכה למלגת אלון מטעם המועצה להשכלה גבוהה ונקלט באוניברסיטת תל-אביב, שם גם כיהן בתפקיד ראש החוג למקרא (תשע"ח–תשע"ט). בשנת תשפ"א שב לאוניברסיטה העברית, ואף בה היה ראש החוג למקרא (תשפ"ב–תשפ"ד) וכן מנהל מרכז אוריון לחקר מגילות מדבר יהודה והספרות הקרובה להן (מאז שנת תשפ"ב).

מחקריו – אשר זכו לתמיכת קרנות שונות, לרבות הקרן הלאומית למדע – דנים בנקודות ההצטלבות של תהליכי ההתפתחות הספרותית, הבלשנית-היסטורית והטקסטואלית של היצירות השונות, בתשומת לב מיוחדת לחיבורי נבואה, שירה ותפילה. ספרו הראשון, Witnessing a Prophetic Text in the Making (בהוצאת דה-גרויטר, 2017), מנתח את גלגוליה של נבואת מפתח בספר ירמיה. ספרו השני, פשר חבקוק (בהוצאת מוזיאון ישראל, 2022), הוא מהדורה מבוארת של אחת ממגילות מדבר יהודה המציגה פירוש קדמון לספר נבואה. פרופ' מזרחי הוא גם עורך שותף של סדרת הפירושים המדעיים למקרא 'מקרא לישראל' ושל כתב-העת 'מגילות'.

במסגרת קבוצת המחקר 'בינותיים' יבחן פרופ' מזרחי את ההשפעות הספרותיות והלשוניות של תופעת ההגירה והגלות העומדת ברקע חלק ניכר מן הספרות המקראית. המקרא מטעים את חוויית ההגירה כתכונת יסוד בסיפור כינונו של עם ישראל לכל אורכו. לפיכך מתבקש לבחון אילו עקבות הותירו ההגירות השונות בלשון הכתבים שנשמרו בידנו, תוך הסתייעות בדגמים תאורטיים – בלשניים וסוציולינגוויסטיים כאחד – של שינוי לשוני המבוססים על מחקרי שדה בקהילות תוך השוואתם לממצאים הפילולוגיים העולים מספרות המקרא ולשונותיו.